Altijd en overal

Samen met illustratrice Els Leclercq van Ontwerpbureau Ligatura maakte ik het boek ‘Altijd en overal’, een prentenboek over rouw en sterrenkindjes.

Wanneer kleine kinderen geconfronteerd worden met dood en afscheid, is het belangrijk de realiteit niet te verbloemen. Maar ter compensatie van die harde werkelijkheid met concrete feiten en gevolgen hebben zowel kinderen als (wens)ouders ook nood aan verhalen van troost en hoop. ‘Altijd en overal’ is zo’n verhaal. In dit boek laten kinderen zich op sleeptouw nemen in een dromerig avontuur en hun ogen uitkijken op de vertederende illustraties. Maar het boek dient vooral ook om voor te lezen. Voor volwassenen en kinderen creëert het een uniek leesmoment, waarop ze samen een fantasiewereld betreden. In alle veiligheid en geborgenheid is er ruimte voor zowel het (h)erkennen van gedeelde emoties, als het ontwikkelen van mentale kracht om gelukkig te zijn. In moeilijke tijden kunnen nabijheid en verbondenheid immers heel helend zijn.

In ‘Altijd en overal’ gaat Bas op zoek naar zijn zusje. Ze zat immers net nog in mama’s buik en plots was ze weg. Om mama en papa weer blij te maken, wil Bas haar vinden. Op zijn tocht krijgt hij de hulp van een pittig meisje, dat Sterre heet. Sterre neemt Bas mee in haar eigen wereld, waar niets is wat het lijkt. En daar houdt Bas wel van.

‘Altijd en overal’ is verschenen op donderdag 23 april 2020. Deze datum is niet toevallig gekozen. Niet enkel vieren we die dag de Internationale Dag van het Boek, het is ook maar enkele weken voor Moederdag (10 mei) en International Bereaved Mother’s Day (3 mei). Over de lancering en (afgelaste) persvoorstelling schreef ik deze blogpost.

Het boek kost €19,95 en kan je bestellen via de website van Els Leclercq.

Scroll naar boven