Life is a game. Play it!

Namasté

 

Sinds een aantal dagen leef ik in een soort flashback. Zo’n jaar geleden – op 9 oktober 2017 – ben ik namelijk (voor de eerste keer) naar India vertrokken. Wat herinner ik me dat nog goed… Ik had er geweldig naar uitgekeken en tegelijk vroeg ik me af wat me in godsnaam bezielde om moederziel alleen zesduizend kilometer te reizen om drie maanden in een ashram te gaan leven. (Ik weet wat me bezielde: ik was het noorden kwijt en trok dus naar het Oosten. 😉 ) Sinds 9 oktober dit jaar lees ik elke avond in mijn dagboek(en) van toen. Ik herbeleef dus eigenlijk elke avond wat ik een jaar geleden allemaal gedaan en meegemaakt heb.

 

Innerlijke grote schoonmaak

Wat ik daar allemaal gedaan en meegemaakt heb, vind ik moeilijk om uit te leggen. Ik heb het de afgelopen 365 dagen wel een paar keer geprobeerd, maar ik vraag me af of veel mensen me begrepen hebben als ik zei dat ik ‘nieuwe patronen ben gaan trekken’. Kort gezegd: ik ben uit mijn bekende omgeving met oude gewoontes, gedachten ideeën, meningen, overtuigingen, waarden en normen gestapt (dé comfortzone genaamd) om een innerlijke grote schoonmaak te houden en plaats te maken voor een nieuwe, frisse filosofie met een gezonde manier van denken. Da’s kristalhelder, toch? 😉 Doodgraag zou ik die andere manier van denken van de Westerse daken willen schreeuwen, vooral als ik zie en hoor hoeveel mensen hier worstelen met zichzelf, elkaar en de maatschappij. Maar dat doe ik niet. Ik voel me soms nu al een halve dorpsgek. 😉

 

Zo simpel is het (niet)

Ik deel wel graag een van de vele ‘wijsheden’ van Swamiji, onze goeroe, die bij mij een diepe indruk heeft nagelaten en die me tot vandaag helpt om het leven door een roze bril te zien. Hij zei vaak:

“Life is game, so play it! Life is a song, so sing it! Life is a dance, so dance it! Life is a picnic, so enjoy it!”

In het begin riepen die uitspraken veel weerstand bij me op. Als in: “Ja, seg, zo simpel is het allemaal ni, zene!” 🙂 Dat is het inderdaad niet en toch ook weer wel. In het leven zitten zeker een heleboel uitdagingen: moeilijkheden, problemen, verdriet, tegenslag … Een wiegeliedje is het dus niet echt. Maar de sleutel zit in hoe je ernaar kijkt, bijvoorbeeld als een spel. Ken je de mollige Nintendo-held Mario nog? Ik heb zelf weinig ervaring met de videospelletjes van de besnorde loodgieter, maar ik weet wel dat hij constant aan het springen, tuimelen en zweven was om hindernissen en obstakels te ontwijken en overwinnen. Deze held moest heel wat vijanden passeren vooraleer hij Princess Peach kon redden.

 

Naar de volgende level

En hoewel Paddenstoelenland dus niet bepaald een bountyeiland genoemd kon worden, was Mario steeds met een grote glimlach aan het springen, tuimelen en zweven. Hij raakte nooit gefrustreerd wanneer er eens geen nuttig item in een blok zat, de moed zonk hem niet in de schoenen wanneer er een Goomba of Koopa Troopa op zijn pad kwam en hij gaf het niet al bij voorbaat op wanneer een munt behoorlijk hoog hing. Hij zag elk obstakel als een uitdaging die hij met enthousiasme en plezier aanging om naar een volgende level te kunnen gaan. Hij ging en keek niet om. Waarom zou je immers je hoofd laten hangen als je ook je schouders kan ophalen? Die boodschap sloeg destijds bij mij in als een bom. Nooit eerder had ik het spel van het leven op die manier gespeeld. Maar ik heb het geprobeerd, het heeft zijn vruchten (munten) afgeworpen en ik ben naar de volgende level gegaan: ik ben gegroeid.

 

Strijd met de realiteit

Want een ‘probleem’ is namelijk enkel een naam voor iets wat niet gaat zoals we graag hadden gewild, wanneer de werkelijkheid in strijd is met onze wensen. Dat is alles, meer niet. Alles wat we erbij denken, zorgt enkel voor meer frustratie. Het succes zit er dus in om er niet te veel (negatiefs) bij te denken en het ongewenste feit te nemen voor wat het is: de realiteit. Verzamel vervolgens de moed om te veranderen wat je niet kan aanvaarden. Of verzamel de kracht om te aanvaarden wat je niet kan veranderen. En wees wijs genoeg om het onderscheid hiertussen te maken. Het leven is namelijk een spel. Dus speel het!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven