Happy Holi!!

Kleurrijk en beheerst resultaat van het kleurengooien door de studenten

Ik wil jullie even een fijn kleurenfeest wensen. Holi is een belangrijk en populair Hindoeïstisch feest, waarbij de overwinning van het goede over het kwade gevierd wordt. De kleuren zijn er later bijgekomen, maar intussen zijn ze zowat het belangrijkste van de feestdag. Dan gooit iedereen met ‘gulal’, gekleurd poeder, en water naar elkaar. Ach, dat bepaalde gebruiken de overhand krijgen over de initiële symboliek en betekenis is wat bij de meeste feesten wel gebeurt. 🙂 Maar goed, met Holi gooi je dus kleurrijke vrolijkheid en positivisme in het rond.

 

Maanstaren

Holi vindt altijd ergens in februari of maart plaats, bij volle maan. Dat was dus gisteravond en dan zijn we ook een vollemaanmeditatie gaan doen op het strand. Ik had niet verwacht dat we bij deze meditatie naar de maan moesten staren. Ik dacht: gewoon ogen sluiten en de kalmerende energie van de maan absorberen. Maar ik vond dat staren nog wel leuk. De maan begon op de duur van formaat, vorm en kleur te veranderen, wat… interessant was, hoewel niet de bedoeling. 🙂 Maar ze stond ook nogal hoog, wat mijn nek dan weer niet zo lang kon verdragen. Dan probeerde ik maar op mijn ademhaling te focussen, maar ook dat duurde niet lang. Ik zat samen met Lenka op haar mat, die ze net had schoon gemaakt. De mat was nog nat, dus mijn kont was ook stilletjes aan nat beginnen te worden. Concentratie nul dus! 😀 Ach, ik ben ook gewoon niet zo’n kei in meditatieoefeningen. Maar ik blijf toch proberen!

 

Gitaar en cheesy zang

Op de vooravond van Holi is er ook een ‘puja’, oftewel rituele ceremonie, waarbij je de negatieve energie verbrandt. Een heuse ceremonie hebben we gisteravond na de meditatie niet gehad, maar wel een gezellig kampvuurtje. Gitaar en zang mochten daar niet op ontbreken. De Indiërs zingen heel graag de bekende nummers uit eigen land of zelfs heel lokale liedjes in plaatselijk dialect. Ik krijg er vooral hoofdpijn van eigenlijk. 🙂 Om de buitenlanders een plezier te doen, gingen ze over op bekende Engelstalige nummers. We mochten liedjes aanvragen, dus ik ging voor Black van Pearl Jam of – om het toch wat meer ‘kampvuur’ te maken – Country Roads van John Denver, maar beide waren onbekend bij onze Indiase muzikanten. Hun keuze viel op Hero van Enrique Iglesias en You’re beautiful van James Blunt. Lekker cheesy, maar met het schaamrood op de wangen moet ik toegeven dat ik de lyrics daarvan niet eens hoefde op te zoeken! 😀 (Mijn geheugen is soms echt heel fout georiënteerd!)

 

Vrolijk monsterlijk

Vanmorgen gingen we na het ontbijt voor het kleurengooien. Dat hadden we gisteren eigenlijk ook al een beetje gedaan, omdat ze er een filmpje van wilden maken (helaas voorlopig nog niet online wegens erbarmelijke internetverbinding, maar wel een fotootje op Instagram), maar toen bleef het allemaal nog redelijk beheerst. Het waren enkel de studenten en die wisten blijkbaar niet hoe je Holi treffelijk viert. Dat werd ons vandaag door de Yog Dhammers even voorgedaan en dat was… all the way. Daar waar we er gisteren nog kleurrijk en vrolijk uitzagen, was het vandaag vooral bruin en monsterlijk. 🙂 Alle kleuren worden op de duur gewoon door elkaar gemengd, wat bruin oplevert, en met water maken ze er een modderpoeltje van. Het voornaamste is dat je het op andermans gezicht smeert. Het gevecht eindigde met de tuinslang die gewoon als wapen gebruikt werd en emmers water die vanop het balkon leeggegoten werden. Hilarisch!

 

Ik wens jullie dus heel veel kleur, vrolijkheid en positivisme vandaag!

2 gedachten over “Happy Holi!!”

 1. Zaaaaaaaalig! Je eens lekker uitleven! Zo moet dat!
  Dat maanstaren op het strand: geweldig! Zullen wij hier de chauffage maar wat hoger zetten en onder ons fleece deken kruipen.
  Vandaag zijn de temperaturen gezakt en is er geen sneeuw meer te bespeuren maar gisteren en zeker de dag voordien weer een heel mooi wit tapijtje hier.
  Mooi maar dat is het dan ook. Geef mij maar de zon en die was er vandaag dan toch even.
  Nu gaan we weer naar 9 en 10 graden en uiteraard regen terwijl het afgelopen week ’s nachts tot zelfs -7 is gegaan. Welcome to Belgium 🙂
  Toch weer een fantastische ervaring dat Holi feest! Eentje om niet te vergeten.
  Deze week heb ik me toch ook even in Azië gewaand want ik had zelf Tom Kha Kai gemaakt (super geslaagd al zeg ik het zelf haha) en ben daarnet gaan eten in de Yam Thai van Meskens. En om het met haar woorden te zeggen: So good…. not normal! We zijn daar trouwens ook eens samen geweest hé!

  1. Jaja, met je verjaardag, ik weet het nog! Tof en lekker! Maar jij kookt minstens even goed. Tijdens ons volgende etentje zal ik wat gekleurd poeder meebrengen! 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven