Grete en de Gita

Namasté

 

Ik ben opnieuw onder India-invloed, want ik heb vorig weekend een ongelofelijk boeiende workshop gevolgd: The Vision of the Bhagavad Gita. De Bhagavad Gita, afgekort ‘de Gita’, is een van de belangrijkste geschriften in het Hindoeïsme. Ik heb er al eens iets over geschreven, toen ik de yoga-opleiding aan het volgen was. Toen had ik een Bhagavad Gita gekregen van een van mijn medestudenten. Hem lezen was echter niet eenvoudig. De inhoud ís dan ook niet makkelijk of eenduidig te begrijpen, daarom bestaan er workshops voor: om de Gita ‘juist’ te interpreteren.

 

Brandende parallellen

Letterlijk betekent Bhagavad Gita ‘Het lied van God’ en het is eigenlijk een onderdeel van het omvangrijke Indiase epos Mahabharata, wat helemaal over spiritualiteit en filosofie gaat. Waarom de Gita het meest bekende onderdeel van dit epos is, is omdat er – ondanks alle filosofische en spirituele metaforen van meer dan 5000 jaar geleden – heel wat parallellen inzitten met ons huidige dagelijks leven. En dát vind ik er nu net zo interessant aan: dat een Oosters boek dat zo enorm oud is toch vandaag de dag nog brandend actueel is, ook in het Westen.

 

Dialoog over dharma

De Gita bestaat uit een conversatie tussen de godheid Krishna en de prins/strijder Arjuna. Arjuna staat op het punt een veldslag te beginnen tegen zijn eigen familie, maar plots slaat te twijfel toe. Hij wil immers niet vechten en slachtoffers maken, zeker niet in zijn eigen familie. Dus wat moet hij nu doen? Wat zal hem op lange termijn het meeste geluk en vervulling schenken? Hij vraagt raad aan Krishna, die hem vertelt over het leiden van een vervuld leven. In die filosofie heet dat ‘dharma’, oftewel ons doel/onze taak in het leven. Om erachter te komen wat jouw levensvervulling of levensdoel is, moet je je innerlijke, ware aard kennen. Die achterhaal je door middel van zelfkennis en zelfbegrip.

 

Gevecht voor geluk

De twijfel van strijder Arjuna lijkt begrijpelijk in de geschetste situatie. En misschien zouden de meesten van ons niet eens raad vragen aan Krishna, maar gewoon besluiten om niet te vechten tegen de eigen familie (bij voorkeur tegen niemand te vechten). Toch raadt Krishna hem aan om ten strijde te trekken, want dat is Arjuna’s dharma. Waarom hij dat advies precies geeft, ga ik hier niet uit de doeken doen. Daar heeft de Gita 700 verzen aan besteed en ik heb er drie dagen voor nodig gehad om er een glimp van op te vangen. Maar wat ik wel wil meegeven, is dat de strijd van Arjuna parallel staat voor de kleine en minder kleine gevechtjes die wij dagelijks leveren op allerlei vlakken in onze zoektocht naar ons doel in het leven: dat wat ons geluk en vervulling verschaft. Dat is tenslotte waarom we doen wat we doen.

 

Strever stelt vragen

Ik kan je vertellen dat het drie intensieve, vermoeiende, maar onbeschrijflijk interessante dagen waren daar bij Sanskrit Belgium, die de workshop organiseerde. Sanskrit Belgium had daarvoor het Indiase koppel Neema en Surya van Discover Vedanta uitgenodigd om de lessen te geven. We waren met een stuk of vijftien cursisten en ik zat op de eerste rij natuurlijk, met pen en papier in de aanslag. 🙂 Ook ‘mijn’ yogalerares Nathalie was erbij, want het was dankzij haar dat ik van deze workshop op de hoogte was gebracht. Toen we na de eerste sessie naar huis gingen, riep Surya me nog na dat hij het leuk vond dat ik zoveel vragen stelde. Ik zei hem dat we zondagavond nog eens zouden praten en zien of hij het nog steeds leuk vond dat ik echt álles in vraag stel (of niet begrijp 🙂 ). Gelukkig, ook na de drie dagen waren ze nog steeds blij dat er – zélfs tijdens de pauzes en lunches, ik beken – zoveel nagedacht en teruggekoppeld werd over hun lessen. Oef, zeg…

 

Knopjes en knopen

Over het algemeen kon ik goed mee tijdens die drie dagen – behalve wanneer ze met te veel woorden in het Sanskriet begonnen te jongleren. Maar het is niet de eerste keer dat ik over concepten als identificatie, intrinsieke natuur, onwetendheid, reïncarnatie, de ziel, karma, vrije wil en het universum filosofeer. Daar gaat het in de yogafilosofie tenslotte ook om. En ik zei het al eerder: volgens mij liggen daar de antwoorden op en de oplossingen voor alle vragen en problemen in het leven. (Wat volgens mij veel belangrijker is dan dat je jezelf via de asana’s/houdingen in een ingewikkelde knoop kan leggen.) Begrijp me niet verkeerd: het is niet omdat ik er enkele noties over heb, dat ik ze ook allemaal feilloos in de praktijk zet. Was het maar waar! Maar de theorie heeft me wel alvast geholpen om enkele mentaal-emotionele knopjes om te draaien en knoopjes te ontwarren. En ik wens iedereen hetzelfde toe. Mede om die reden zou ik dan ook heel graag (ook hier in België) zelf yogales geven: niet enkel de fysieke asana’s, maar graag ook een vleugje filosofie. Een kleintje maar, hoor, ik wil niemand belasten met de zware kost (ik zou er zelfs niet toe in staat zijn). Dus voilà, ik zoek werk. Jobaanbiedingen mogen gestuurd worden naar namaste@grete-vliegt.be. 🙂 En hopelijk kunnen mensen zich dan binnenkort bij mij in knopen komen leggen en er daarnaast ook enkele ontwarren. 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven