Blije momenten van de dag

 

Het gebeurt dat ik bij mijn zus op bezoek ga en dat ik ’s avonds dan haar twee kindjes (8 en 11) in bed leg. Een mens moet op tijd de aanzet van dat avondritueel geven, want ze rekken dat graag heeeel lang. Niet zozeer omwille van dat ritueel, maar wel om bedtijd uit te stellen. Hoewel …

 

Naast de dynamische tandenpoetschoreografie die ik heb ingevoerd – en die (voorlopig nog) enthousiast wordt meegedaan – is er ook het rustige moment waarbij ik op de rand van het bed ga zitten en hen dé vraag van de avond stel: „Wat waren jouw blije momenten van de dag?” Die vraag heb ik mezelf leren stellen, toen ik een aantal jaren geleden met het idee speelde om mezelf in te graven. Boven de grond had ik toch nergens nog plezier in. Om de lichtpuntjes weer te proberen zien, verplichtte ik mezelf om elke avond drie dingen op te schrijven die toch ‘goed’ waren geweest. De eerste keren was dat echt moeilijk, want ik vond gewoon dat alles tegen ging. ’t Is maar waar je op focust natuurlijk… Maar uiteraard gingen gaandeweg mijn ogen meer open en kon ik zien wat er wel allemaal de moeite waard was: meestal méér dan drie dingen. En nog steeds schrijf ik elke avond in bed op wat de dag me allemaal gegeven heeft om blij van te worden. Conclusie: ik ben een gelukzak.

 

Drie, tien, twintig …

Bij mijn metekindjes was ik ook gestart met te vragen naar hun drie blije momenten. Tot we eens met de hele familie op weekend waren en in de loop van de dag de jongste me vroeg: „Metie, mag ik vanavond tien blije momenten van de dag zeggen?” En toen smolt mijn hart. Ze had het duidelijk ongelofelijk naar haar zin. Sindsdien mogen ze zoveel of zo weinig dingen opnoemen als ze zelf willen. De oudste is soms wat kritisch wanneer ze haar dag overloopt. Ik doe dan suggesties, maar als ze die niet ‘leuk’ genoeg vond, komen die niet in het lijstje. ’t Is maar waar je op focust natuurlijk… 😉 De jongste daarentegen maakt er intussen een sport van om zoveel mogelijk dingen op te noemen, eergisteren kwamen we zelfs aan eenentwintig! En hoewel het meestal een heuse strijd is om het kind tijdens het diner iets te doen eten, somt ze steevast ‘het avondeten’ mee op als blij moment. 🙂

 

En wanneer ik zo dicht bij haar zit, mijn hoofd naast het hare en mijn vingers klaar om al haar blije momenten te tellen… zorgt zij er steevast voor dat ik die avond in mijn eigen bed minstens één ding kan opschrijven. Want in haar lijstje staat altijd ‘Dit moment samen’.  ❤

 

Blije kids, blije Metie.

 

6 gedachten over “Blije momenten van de dag”

  1. Joëlle Stordiau

    Ik had zo’n nood aan een leuke babbel…
    Tijdens mijn dagelijkse wandeling met Pruts, mijn hond, kwam ik – op 5 verschillende momenten van die wandeling iemand tegen die ik van ver of minder ver kende. Op een uurtje tijd niet één, maar 5 leuke babbeltjes gedaan. Mijn dag kon niet meer stuk!!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven